Podczas dzisiejszego eksperymentu obserwujemy, jaka reakcja zachodzi, kiedy wrzucimy jajo do octu.
Potrzebne będą: jajo, szklanka, ocet
Badaliśmy już wytrzymałość jajek. W kolejnym doświadczeniu zanurzyliśmy je w occie na 24 godziny. Było to nie lada wyzwanie dla Daniela. Będąc bardzo wrażliwym na zapachy, cały czas zatykał nos. Mimo trudu, udało mu się przeprowadzić eksperyment do końca:)
Na powierzchni zanurzonego w occie jaja utworzyły się malutkie bąbelki (pęcherzyki gazu). Natomiast na powierzchni octu, po upływie czasu zaczął tworzyć się brzydki osad o ciemnobeżowym zabarwieniu. Doszliśmy do wniosku, że jest to pozostałość po skorupce jaja. Zaobserwowaliśmy, że ocet ją „zjada”. Po wielu godzinach znika ona całkowicie, a pozostaje mięciutkie, przeźroczyste jajo otoczone błoną, przez którą widać pływające w środku białko i żółtko. Takie elastyczne jajo może nawet skakać jak piłeczka. Jednak do zabawy nie polecamy, bo jest delikatne i z takiej piłki szybko może zrobić się żółta plama na podłodze :)
Dlaczego tak się dzieje?: Skorupka jaja zbudowana jest z wapnia, który pod wpływem octu rozpuszcza się. Podczas zachodzącej reakcji między wapniem, a octem wytwarza się gaz (pęcherzyki na powierzchni jaja) – dwutlenek węgla. Kiedy twarda skorupka rozpuści się, pozostaje miękka część jaja – przeźroczysta błona, która chroni pływające w środku białko i żółtko.
Tutaj znajdziecie inne eksperymenty z jajem:
1. Wytrzymałość jajka
2. Jak odróżnić jajo surowe od ugotowanego/ Jak oddzielić żółtko od białka