Mam świetny przepis na bardzo rodzinne popołudnie! Kto ma ochotę na dyniowe muffinki? Mniaaaami!
Potrzebne będą: 140g masła, 2,5 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenie, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli, 1/3szklanka maślanki, 1 i 1/4 szklanki puree z dyni 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy
Przepis na dyniowe muffinki wzięłam oczywiście z Moje Wypieki, możecie go znaleźć tu. Tym razem go odrobinę zmodyfikowałam, zamiast gałki muszkatołowej oraz przyprawy korzennej, dodałam skórkę otartą z pomarańczy. Zrezygnowałam również z posypki cukrowej, a puree z dyni zrobiłam sama w prostszy sposób. Dynię wystarczy dusić 30 min, a następnie zblendować. Muffinki przygotowywaliśmy oraz ozdabialiśmy wszyscy razem. Są przepyszne, rozpływają się w ustach i zniknęły niemalże natychmiast :)