Apple crisp – jabłecznik po amerykańsku

Apple crisp – jabłecznik po amerykańsku

Amerykanie obchodzą dzisiaj Thanksgiving – Święto Dziękczynienia. Jest to jedno z ich najważniejszych świąt. Z tej okazji rodziny zbierają się na uroczystej kolacji. Głównymi potrawami na stole są oczywiście pieczony indyk oraz pumpkin pie – czyli ciasto dyniowe. My, nasz świąteczny posiłek zjemy jutro. Jednak dzisiaj korzystając z tej okoliczności chciałam Wam pokazać nasz ulubiony (a szczególnie mojego M. :) ) deser wywodzący się z kultury amerykańskiej. Jest to jeden z najczęstszych deserów, który serwuję naszym gościom – a mowa o apple crisp.

Apple crisp to bardzo prosty w wykonaniu deser z pieczonych jabłek, który podaje się na ciepło razem z lodami. Wywołuje on zawsze wielkie uznanie wśród naszych gości. Tradycyjnie już w naszej rodzinie przygotowuję go wspólnie z dziećmi, których stałym zadaniem jest pokrojenie jabłek na mniejsze kawałki, co zresztą czynią z dużym zaangażowaniem i koncentracją.
Wspólne gotowanie jest nieodłącznym elementem naszej edukacji domowej. Poza tym, że dzieci uczą się tajników kulinarnych, to przy okazji ćwiczą małą motorykę, koordynację oko – ręka oraz koncentrację uwagi. Poza tym jest to jedna z takich czynności, do której dzieci w ogóle nie trzeba namawiać, są zawsze niezmiernie zaciekawione i chętne do uczestniczenia w procesie.

Potrzebne będą:

2,5 kg jabłek (w zasadzie nie ma większego znaczenia jaki rodzaj, przetestowałam już kilka gatunków i zawsze się udaje)
3 łyżki cynamonu
3 łyżki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki rodzynek
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista może być pszenna, żytnia, orkiszowa)
3/4 kostki masła
1/3 – 1/4 szklanki brązowego cukru (ja daję jak najmniej, ale można według uznania zwiększyć ilość, szczególnie jak jabłka są kwaśne)

Wykonanie:

1. Obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda. Później kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
2. Do pokrojonych jabłek wrzucamy rodzynki, łyżkę cynamonu oraz gałki, mieszamy.
3. Przygotowujemy posypkę: do miski wrzucamy płatki, mąkę, 2 łyżki cynamonu i 2 łyżki gałki oraz cukier. Mieszamy składniki, po czym dodajemy masło i zagniatamy. Musi powstać klejąca masa – tak jak na zdjęciu, jeżeli jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę więcej masła.
4. Na jabłka nakładamy równomiernie kruszonkę
5. Wstawiamy do piekarnika na 4o min w temperaturze 175 stopni. Jeżeli są miękkie jabłka, może wystarczyć pół godziny. Sprawdzamy, czy kruszonka się nie przypala, jeżeli tak, to zmniejszamy temperaturę.
6. Podajemy na ciepło w miseczce z lodami śmietankowymi.

Smacznego!!!

A.

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

apple crisp - jabłecznik po amerykansku

Spodobał Ci się tekst? Podziel się z innymi...
Share on Facebook69Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Share on Google+1Email this to someone
Tags: owoce