Jak odróżnić jajo ugotowane od surowego – eksperyment

Jak odróżnić jajo ugotowane od surowego – eksperyment

To będzie ostatni post o doświadczeniach z jajkiem. Tym razem ćwiczyliśmy bardzo praktyczne umiejętności: jak oddzielić białko od żółtka oraz jak rozróżnić ugotowane jajko od surowego.

Potrzebne będą: jaja surowe i ugotowane, mała plastikowa butelka, 2 talerze

Nasze eksperymenty zaczęliśmy od nauki rozbijania jaja tak, żeby żółtko się nie rozlało. Muszę przyznać, że zużyliśmy chyba z 15 jajek, także dobrze jest mieć zapas, żeby dzieci mogły poćwiczyć. Warto również zaplanować jajecznicę i jakieś ciasto, żeby nie marnować jaj. My rozbijaliśmy jajka nożem (w naszym domu uczę dzieci jak korzystać nawet z tych „niebezpiecznych” urządzeń). Chłopcy wiedzą, że nie służą one do zabawy, ale uczą się praktycznych umiejętności z ich wykorzystaniem. Oczywiście ZAWSZE pod bacznym okiem mamy lub taty. Przy tej okazji koniecznie trzeba było jajo dotknąć, a Samuel nawet chciał się pobawić i zanurzyć w jajku ręce :)

Jak oddzielić żółtko od białka?
Po tym, jak chłopcy opanowali rozbijanie jaja, uczyliśmy się oddzielać białko od żółtka przy pomocy plastikowej butelki. Wystarczy nacisnąć butelkę, przyłożyć do żółtka i rozluźnić uścisk, a żółtko zostanie wciągnięte do środka. Następnie znowu naciskamy i rozluźniamy uścisk, a żółtko wyskoczy z butelki. Ta „zabawa” bardzo się chłopcom podobała i opanowali ją do perfekcji. Niesamowite jest obserwować z jakim zaangażowaniem i radością dzieci uczestniczą w takich praktycznych czynnościach życia codziennego. Genialnie wykorzystuje się to w metodzie Montessori. W sali przedszkola prowadzonego tą metodą nie znajdzie się zabawek, ale w ich miejsce są dostępne takie urządzenia jak np. ręczna wyciskarka do soku. Dzieci to uwielbiają.

Jak odróżnić jaja gotowane od surowych?
W drugim doświadczeniu podałam chłopcom talerz z 6 jajami, ich zadaniem było oddzielić jaja ugotowane od surowych (pamiętajmy, żeby dobrze ostudzić te ugotowane, bo dzieci szybko rozróżnią je po temperaturze:)). A w jaki sposób to zrobić? Należy je zakręcić i obserwować. Jaja ugotowane łatwo jest wprawić w ruch obrotowy, kręcą się szybko. Natomiast jajo surowe kręci się wolno, szybko się zatrzymuje i jego obrót nie jest taki płynny. Dzieje się tak, ponieważ jajo ugotowane jest zwarte w środku i na zewnątrz, natomiast jajo surowe składa się z twardej skorupki i płynnego wnętrza, każda z tych części zachowuje się inaczej, kiedy nim zakręcimy. Kręcąc surowym jajkiem wprawiamy w ruch skorupkę, a wnętrze pozostaje w bezwładzie.
Na koniec chłopcy obrali ugotowane jajka i zabrali się do konsumpcji:)

Tutaj znajdziecie nasze pozostałe eksperymenty z jajkiem:
1. Wytrzymałość jajka
2. Miękkie i przeźroczyste jajo po zanurzeniu w occie

A.
Jak odróżnić jajo surowe od ugotowanego - eksperyment dla dziecieksperyment dla dzieci z jajkiemeksperyment dla dzieci z jajkiemeksperyment dla dzieci z jajkiem

Spodobał Ci się tekst? Podziel się z innymi...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+1Email this to someone
Tags: butelki, jajo